Hva er Basal Kroppskjennskap?
Basal kroppskjennskap (BK) har fokus på læring gjennom bevegelseserfaring. Tilnærmingen er personsentrert og har til hensikt å fremme helse, læring og mestring.
I Basal Kroppskjennskap fremmes grunnleggende kjennskap, bevissthet og fortrolighet til egen kropp i bevegelse og ro.
Formålet er å øke pasientens kontakt med egne bevegelsesvaner, bevegelsespotensialer og ressurser og derved muliggjøre endring.
Basal Kroppskjennskap er inspirert av den franske bevegelsespedagog og psykoterapeut Jacques Dropsy, introdusert i Sverige av G. Roxendal på 70-tallet, og videreutviklet i den internasjonale lærergruppen i Basal Kroppskjennskap. BK ble godkjent som fysioterapimetode av NFF i 1989. Metoden har sitt teoretiske og praktiske fundament i vestlige og østlige bevegelsestradisjoner, i biomedisinsk vitenskap, i eksistensiell og fenomenologisk filosofi og psykologi.
Behandlingsmålet i Basal Kroppskjennskap er å fremme helse gjennom mer funksjonelle bevegelsesvaner og væremåter i hverdagen.
Å øve oppmerksomt nærvær er nødvendig for læring og for å styrke kontakten i det sensomotoriske samspillet. Det legges til rette for å øke sensitivitet for kroppslige erfaringer og for hva som kan fremme helse for den enkelte.
I Basal Kroppskjennskap øves grunnleggende bevegelseskoordinasjoner fra daglivets bevegelser: ligge, sitte, stå, gå, og relasjonsbevegelser. En strukturert massasje og bruk av stemme inngår i behandlingspraksisen. I bevegelsene veiledes pasienten til å utforske kontakten til underlaget, til kroppens sentrum, til pust og bruk av energi. I behandlingsprosessen får pasienten hjelp til å oppdage uvaner og prøve ut mer funksjonelle bevegelser. En vektlegger å stimulere posturale reflekser, balanse, en mer fri pust og koordinasjon og samspill i kroppen som en helhet.
Refleksjon gjennom samtale inngår som en sentral del av terapien og tar utgangspunkt i pasientens bevegelseserfaringer her og nå. Pasient og terapeut reflekterer sammen om kroppslige og mentale reaksjoner og hvordan reaksjoner kan henge sammen med erfaringer fra dagliglivet. Det blir lagt vekt på å finne sammenhenger og mening, og fremme pasientens selvforståelse og tro på egne muligheter for å mestre dagliglivet.
​
I samarbeid med fysioterapeuten, får pasienten ansvar for bedring av egen helse ved å involvere seg og øve hjemme fra første behandlingstime. Dette består av regelmessig øving hjemme med utvalgte bevegelser samt å overføre bevegelseserfaringer i sine daglige funksjoner. Pasienten oppfordres til å føre logg for å styrke egen prosess.
Basal Kroppskjennskap egner seg godt både som individuell- og gruppebehandling. Gruppedynamikk og terapeutiske gruppefaktorer kan være med å forsterke effekten av behandling med blant annet økt selvforståelse, gruppetilhørighet og betydningen av samspill.
​
Undersøkelsen Body Awareness Rating Scale – Movement Quality and Experience (BARS-MQE) benyttes for å kartlegge pasientens utgangspunkt og utvikling gjennom behandlingsprosessen. Vurderingen er bestående av pasientens beskrivelse, fysioterapeutens beskrivelse ut fra observasjon og skalering av bevegelseskvalitet. Skalaen som nyttes spenner fra 1-7, der 1 er den mest ufunksjonelle og 7 er den mest funksjonelle bevegelseskvaliteten.
​
Det har vært drevet kontinuerlig fagutvikling og forskning på Basal Kroppskjennskap siden behandlingen ble etablert. Tallrike kvalitative og kvantitative studier dokumenterer denne forskningen.
​
Kort introduksjon finner du her:
Les mer om Basal Kroppskjennskap i Fysioterapeuten
Dersom du har tilgang til programmet Exorlive, finner du de mest grunnleggende BK-bevegelsene i kategorien Basal Kroppskjennskap under filteret Rehabilitering:
​