Klinisk kompetanse i BK
NIBK tilbyr etterutdanning som gir klinisk kompetanse i Basal Kroppskjennskap. Etterutdanningen består av fire ukeskurs, BK 1-4, samt et undersøkelsesseminar i BARS-MQE (Body Awareness Rating Scale – Movement Quality and Experience) og et prosjektseminar på 20 timer.
Kursene bygger på hverandre, og gir samlet full klinisk kompetanse i BK. Det første kurset, BK1, er åpent for nye såvel som erfarne BK-terapeuter, og brukes av mange som en oppfriskning eller som påfyll til egen utvikling. Les mer under "om etterutdanningen"
Målgruppe
Utdanningen i Basal Kroppskjennskap retter seg yrkesspesifikt mot ferdig utdannede fysioterapeuter.
Opptakskrav
Autorisert fysioterapeut.
Utdanningsmål
Fysioterapeuten skal i løpet av utdanningen erverve seg kunnskaper, ferdigheter og holdninger innen arbeidsformen Basal Kroppskjennskap (BK).
Fysioterapeuten skal i løpet av utdanningen ha gjennomgått den prosessen som personlig fordypning i Basal Kroppskjennskap innebærer og dermed ha økt personlig modning, kroppslig integrering og innsikt.
Fysioterapeuten skal erverve seg personlig erfaring i prosesser som hun/han gjenfinner i arbeid i BK både individuelt og i grupper.
Fysioterapeuten skal etter endt utdanning være i stand til å kritisk vurdere når Basal Kroppskjennskap er en relevant fysioterapeutisk arbeidsform og kunne bruke Basal Kroppskjennskap i klinisk, helsefremmende og forebyggende fysioterapi, individuelt og i grupper.
Fysioterapeuten skal etter endt utdanning kunne begrunne tiltak og endringsprosess i journal og overfor samarbeidspartnere, og kommunisere til pasienter/ brukere og andre helsefaggrupper hva BK representerer.
Utdanningen fører til klinisk kompetanse i Basal Kroppskjennskap etter gjennomførte 4 trinn med avsluttende eksamen. Det er imidlertid mulig å avslutte etter hvert trinn. Trinn 1 kan også nyttes som fordypning i metoden.
Organisering og arbeidsmåter
I studieplanen beskrives det praktiske arbeidet så vel som andre studieformer. Teori og praksis integreres i hele studieforløpet. Utdanningens innhold er hovedsakelig av praktisk karakter. Dette er i tråd med Basal Kroppskjennskaps målsetting.
Utdanningen består av 4 trinn; BK 1, BK 2, BK 3 og BK 4, og inkluderer i tillegg to seminarer (BARS-MQE seminar og prosjektseminar). Trinnene bygger på hverandre.
Hvert trinn inneholder
A. Kurs i Basal Kroppskjennskap, tilsvarende 40 timer
B. Periode med selvstudier, tilsvarende 40 timer
Utdanningens målsetting er klinisk kompetanse i anvendelse av BK. Trinnene er suksessivt oppbygget; fra selvopplevd erfaring, til klinisk bruk i individualbehandling, til gruppebehandling og til avsluttende prosjektarbeid. Trinnene er organisert ut fra en praktisk pedagogisk modell. Hovedvekt legges på læring gjennom praksis. Teori presenteres i forelesninger, integreres i praksis og på seminarer.
Undervisningsformen er basert på studentaktive læringsprosesser der det personlige engasjement og ansvar vektlegges for å fremme kvalitet. Det er en veksling mellom bevegelsespraksis, seminarer, forelesninger, bilde- & filmanalyser og gruppearbeid. Det legges opp til både lærerstyrt undervisning, selvstudier, gruppearbeid og skriftlige rapporter/ oppgaver. Litteraturen angis i pensumlitteratur og i egen artikkelsamling for hvert av trinnene.
Utdanningen forventes å strekke seg over en periode på ca. 3 – 5 år.
Selvstudier er en sentral del i utdanningen som fører til kompetanse i BK. Den består av fire deler:
-
personlig fordypning / trening i BK praksis
-
bruk av BK i fysioterapi, individuelt og i gruppe
-
skriftlig rapport/oppgave
-
litteraturstudier
Med personlig fordypning i BK rettet mot bedret bevegelseskvalitet menes å gjøre egne erfaringer av bevegelsene som inngår i tilnærmingen. Den egne fordypningen kan gjøres individuelt og evt. i lokal gruppe på hjemstedet.
Selvstudier på trinn 1, 2 og 3 skjer i etterkant av kursene, mens på trinn 4 foregår dette i forkant av BK IV kurset.
Beskrivelse av utdanningen
BK I:
Gjennom faglig fordypning skal deltakerne tilegne seg kunnskaper, ferdigheter og holdninger slik at de:
• har tilegnet seg begynnende praktisk og teoretisk innsikt i BK. Hovedvekt skal ligge på personlig opplevelse og erfaring av de grunnleggende bevegelsene i BK
• har fått kjennskap til og en første innføring i BARS-MQE
BK 2:
Gjennom faglig fordypning skal deltakerne tilegne seg kunnskaper, ferdigheter og holdninger slik at de:
-
har fordypet personlig erfaring i BK
-
har tilegnet seg teori om bevegelsesmessige grunnprinsipper i BK
-
har kjennskap til og forståelse av terapeutisk holdning og kommunikasjon i BK
-
har teoretisk kunnskap om og praktisk erfaring med BARS-bevegelsesharmoni
-
har tilegnet seg begynnende erfaring med BK rettet mot individualbehandling i klinisk, forebyggende og helsefremmende tiltak
BK 3:
Gjennom faglig fordypning skal deltakerne tilegne seg kunnskaper, ferdigheter og holdninger slik at de:
-
har fordypet personlig erfaring i BK
-
har kjennskap til pedagogikk og terapeutiske teorier i BK
-
har tilegnet seg kunnskaper innen gruppeterapi og gruppeprosesser
-
har begynnende erfaring med gruppeledelse, i en liten gruppe, med BK
BK 4:
Gjennom faglig fordypning skal deltakerne tilegne seg kunnskaper, ferdigheter og holdninger slik at de:
-
har fordypet personlig og integrert erfaring i BK
-
kan anvende BK i større grupper i klinisk/forebyggende fysioterapi
-
kan systematisk kritisk vurdere, evaluere og dokumentere eget arbeid i BK
-
har utvidet teoretisk og praktisk perspektiv på BK
-
kan reflektere over bruk av BK i forhold til andre fysioterapeutiske tilnærminger
Kommende kurs
- fre. 08. nov.Haugesund08. nov. 2024, 12:00 – 10. nov. 2024, 14:00Haugesund, Skippergata 14, 5527 Haugesund, NorgeIgjen inviterer til spennende fordypningsseminar i november. Seminaret ledes av lærer i Basal Kroppskjennskap Gro Randi Frøyland og holdes i Haugesund.
- 7. - 9. november og 16. - 18. januar.Haukeland universitetssjukehus7. - 9. november og 16. - 18. januar.Haukeland universitetssjukehus, Jonas Lies vei 59, 5021 Bergen, NorgeKlinisk kurs med fokus på egenerfaring i Basal Kroppskjennskap. På kurset blir du kjent med grunnleggende terapeutiske bevegelser, samt den teoretiske bakgrunnen for Basal Kroppskjennskap. Du vil få erfaringer med bevegelse som du kan ha nytte av faglig og personlig.
- January - december 2024La CañadaJanuary - december 2024La Cañada, Carr. Sacramento, s/n, 04120 La Cañada, Almería, SpaniaAn International clinical post-graduate study program of Physiotherapy in Mental Health. 60 ECTS, University of Almeria (UAL), Spain