top of page

Basal Kroppskjennskap for pasienter med revmatisk sykdomI april ble vi i NIBK invitert til Revmatikerforeningens i Telemark for å gi en introduksjon i Basal Kroppskjennskap på deres årsmøteseminar i Skien. Her la vi frem hvorfor vi mener at Basal Kroppskjennskap kan være et egnet redskap i fysioterapien ved langvarige og ofte sammensatte sykdommer. Revmatisk sykdom kan sies å påvirke både ledd, muskler og bindevev over lang tid, og dette setter ofte preg på personens hverdag på mange plan. En kan miste fysiske funksjoner, ha dårlig søvn, oppleve utmattelse, måtte håndtere bivirkninger av medisiner, og ikke minst leve med daglige smerter. Mange opplever at de ikke lenger kjenner igjen seg selv, de kan miste tilliten til kroppen og det kan være vanskelig å bli kjent med den nye situasjonen og få tak egne ressurser.

 

En introduksjon til Basal Kroppskjennskap skjer sjeldent uten et innslag av egen erfaring. Dermed ble hele årsmøtedelegasjonen invitert til en runde på gulvet, der de ble veiledet i bevegelser. De fikk smake på øvelser liggende på matter og stående på gulvet, og de fikk tid til å utveksle erfaringer og stille spørsmål etterpå. De gav tilbakemeldinger på at det gjør godt når behandlingen rettes mot hele mennesket og ikke bare den fysiske kroppen, som ellers kan trenes på andre måter. Noen trakk frem opplevelsen av at det å være i den frie pusten gav en følelse av ro og andre kjente på en ny erfaring i å bevege med liten kraft og reflekterte over hvor lett det er å skulle bruke mye kraft. Det var en bred enighet om at dette kunne de tenke seg mer av. 

Ved Haukeland universitetssjukehus var Basal Kroppskjennskap tilbudt som en del av fysioterapien for pasienter med reumatisk sykdom i årene 2003 til 2014, enten som individuell- eller som gruppebehandling. Det ble siden gjennomført en intervju-studie av deltakernes erfaringer, og det ble publisert en vitenskapelig artikkel som du kan lese et engelsk sammendrag av her.

I de senere år har det vært gjennomført ytterligere forskningsstudier som omhandler erfaringer med, og effekter av Basal Kroppskjennskap som behandling ved hofteartrose og kneartrose. Resultatene tyder på at behandlingen kan gi helse-effekter på linje med annen fysioterapi, dersom man gjennomfører minst 10 behandlinger. Pasientenes egne erfaringer handler om å få tilbake kontakt med kroppen og gjenoppdage muligheter for å bevege seg med mer letthet og med mer tillit til seg selv.


Takk for en fin dag sammen med veldig hyggelige og engasjerte deltakere!

Hilsen fra Aarid og Anne MarieSiste innlegg

Se alle

BK1 kurs i Bergen i vinter

I regi av Haukeland universitetssjukehus og NIBK blir det arrangert BK1 kurs i Bergen til vinteren. Her finner du praktisk informasjon:

Comments


bottom of page